Om de wereldwijde opwarming te verminderen en tegelijkertijd energiezekerheid te handhaven, is een snelle en ingrijpende energietransitie belangrijk.
Daarom geven we gastlessen over duurzame energie aan het primair en voortgezet onderwijs. Naast het aanbieden van theoretische kennis wordt ook geëxperimenteerd met diverse duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, bio-energie en waterstof-energie. Ontdek hoe schone energieoplossingen worden toegepast en bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Tijdens onze gastlessen komen onderstaande onderwerpen aan bod:
- Steeds meer mensen kiezien voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een essentieel onderdeel bij de overgang naar schonere en groenere energiebronnen. Ze maken gebruik van een onuitputtelijke hernieuwbare energiebron en bieden dus economische voordelen. Hoe efficiënt kun je met zonnepanelen elektriciteit opwekken? Tijdens deze les gaan we dit onderzoeken.
- Windturbines wekken al een deel van onze energiebehoefte op, het is een schone, onuitputtelijke energiebron. Windenergie produceert geen broeikasgassen of luchtvervuiling tijdens de energieopwekking, de windturbines hebben relatief weinig onderhoud nodig en de brandstof (wind) is gratis. We gaan onderzoeken hoe de energie exact wordt opgewekt en wat de meest efficiente wijze is.
- Ethanol is een brandstofbron voor het verwarmen van huizen en het aandrijven van auto's. De meeste benzinestations hebben tegenwoordig tot 10% ethanol vermengd met de fossiele brandstoffen. Dit vermindert de hoeveelheid olie nodig is om conventionele auto’s van brandstof te voorzien. Met experimenten onderzoeken we hoe ethanol omgezet kan worden naar electriciteit.
- Waterstof kan worden geproduceerd zonder directe uitstoot van broeikasgassen of luchtvervuilende stoffen en is een efficiënte vorm van energieopslag. Het verbranden of gebruiken van waterstof als energiebron produceert alleen waterdamp als bijproduct. Waterstof biedt een alternatief voor voertuigen op fossiele brandstoffen. Daarnaast kan waterstof lokaal worden geproduceerd, wat landen minder afhankelijk maakt van geïmporteerde fossiele brandstoffen. Het kan fungeren als een buffer voor variabele hernieuwbare energiebronnen, waardoor het energienet stabieler wordt en de integratie van duurzame energie wordt vergemakkelijkt. Tijdens de gastles gaan we zelf waterstof opwekken en inzetten als brandstof.
- Voor het voortgezet onderwijs wordt ook dieper ingegaan op mechanische-energie, zoutwater-energie en warmte-energie. Er worden diverse experimenten aangeboden om te onderzoeken hoe deze technieken werken.
Het belang van duurzame energie is veelomvattend en heeft diverse positieve impactgebieden.Het is essentieel voor het behoud van het milieu, het creëren van economische kansen, het versterken van de energiezekerheid en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de samenleving. Het speelt een cruciale rol in de overgang naar een duurzame en veerkrachtige toekomst.
- Milieubewustzijn: Duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht, produceren minimale tot geen schadelijke emissies of vervuiling. Het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen draagt bij aan het verminderen van luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen, wat essentieel is voor het tegengaan van klimaatverandering en het behoud van het milieu.
- Energieonafhankelijkheid: Het gebruik van duurzame energiebronnen vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen zoals olie en gas, die vaak uit instabiele regio's worden geïmporteerd. Dit bevordert energieonafhankelijkheid en vermindert geopolitieke spanningen.
- Economische groei: Duurzame energie creëert banen en stimuleert economische groei in sectoren zoals hernieuwbare energieproductie, energie-efficiëntie en groene technologie. Het bevordert ook investeringen in innovatie en onderzoek.
- Energie-efficiëntie: Duurzame energieoplossingen bevorderen vaak energie-efficiëntie, wat leidt tot lagere energiekosten voor consumenten en bedrijven. Dit draagt bij aan de stabiliteit van energieprijzen.
- Toekomstige generaties: Het gebruik van duurzame energiebronnen helpt de beschikbaarheid van energie voor toekomstige generaties te waarborgen. Het voorkomt uitputting van niet-hernieuwbare bronnen en zorgt voor een stabiele energievoorziening op lange termijn.
- Gezondheid: Minder luchtvervuiling als gevolg van duurzame energieproductie draagt bij aan een verbeterde luchtkwaliteit, wat de gezondheid van mensen ten goede komt en de medische kosten verlaagt.